DWERGUILNIEUWE SOORT VOOR NEDERLAND Johan de Jong
KenmerkenDe dwerguil is de kleinste Europese uil en is ongeveer zo groot als een spreeuw en met een gewicht van 55-85 gram.. Hij heeft een ronde, enigszins afgeplatte kop met een zwak ontwikkelde gezichtssluier. De korte, dunne wenkbrauwstrepen en de kleine gele, dicht bij elkaar staande ogen geven de uil een “streng uiterlijk”. Het verenkleed is van boven donkerbruin met kleine witte vlekken en van onderen wit met smalle bruine lengtestrepen. De staart steekt buiten de vleugelpunten uit en heeft vijf witte dwarsbanden. Het wippen met de staart is een typisch kenmerk.
Gedrag en voedselDe dwerguil is een zeer levendige, niet schuwe vogel. Hij is vooral actief in de avond- en ochtendschemering. Gedurende het grootbrengen van de jongen jaagt de uil ook overdag. De vlucht is deels golvend, als van een specht, deels snel en recht, als van een spreeuw.
Verspreiding en biotoopDe dwerguil komt voornamelijk voor in het hoge, maar niet te dichte, boreale sparrenbos, dat zich als een brede gordel dwars door Europa en Azië uitstrekt van Scandinavië tot Japan.
DiscussieDe waarneming van de dwerguil in Sumarreheide roept enkele vragen op. Is deze vondst een teken dat de dwerguil zich uitbreidt in Midden-Europa? Of gaat het om een verdwaald exemplaar? Waar komt de uil vandaan?
LiteratuurCramp, S, e.a.(1985): The Birds of the Western Palearctic 4. Oxford Unniversity Press.Oxford |
Laatste nieuws |
Contactgegevens |
Deel deze pagina |
Contact
Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland op Social media | Laat een bericht achter | ZoekenAanmelden digitale nieuwsbrief.De nieuwbrief verschijnt niet op een vast tijdstip maar wel met enige regelmaat.
Meld u via deze link aan voor onze digitale nieuwsbrief.
|